Bygg eller beställ din egen trumma.

 

Behöver du en egen trumma som håller i många, många år?

 

Vi anordnar minst en gång om året en trumbyggningskurs över tre dagar. Här får du undervisning i att bygga en trumma från början till slut. 

 

Hör av dig om du vill bygga eller beställa en trumma!!

Hur bygger man
en trumma?

 

MANONGU - Sukumadance in Sweden äger 30 trummor vi använder flitigt. Alla våra trummor är hemgjorda här i Sverige och har byggts av oss genom åren. Det är ett fint hantverk som är mycket krävande fysiskt, kräver tid och tålamod.

 

"Trumskeletten" är antingen hittagna från Sukumaland, Tanzania, eller också har vi hittat en passande form som t.ex. en rörstump, oljefat, trätunnor eller annat. Varje stilart har sin unika typ av trummor - några passar det bra med trummor gjorda av metall, andra i trä. Formen och storleken har också ett stort inflytande på ljudet.

 

Skinnet kommer från kor här i Sverige.​ Det absolut bästa skinnet är från en äldre ko som varit gravid flera gånger. Det är också viktigt att skinnet har tagits av djuret försiktigt så att inga skärfel och rispor har gjorts. När vi får tag i ett koskinn är första steget att hänga upp det på en ram för rensning och torkning. Garvade och saltade skinn kan man inte använda.

 

När skinnet väl är torrt kan det enkelt förvaras på ett torrt ställe och man kan använda det när man är redo att bygga en trumma. Vid våra trumbyggningskurser använder vi skinn som vi redan har rensat.

 

När man är redo för det egentliga byggandet: Först skärs två passande slagskinn. Dessa skinn blöts ner i vatten i minst ett dygn. Man skär också en bra del som ska användas till att skära snöret som man binder ihop skinnen på båda sidorna med.

© 2015 by MANONGU - Sukumadance in Sweden. 

Trappeberget, Assleröd 359, 463 93 Västerlanda

  • Facebook Clean